NIO Inc. IPO

NIO Inc., je kitajsko podjetje, ki proizvaja električne avtomobile. Podjetje planira prvo javno ponudbo delnic (angleško IPO – Initial Public Offering) na ameriškem trgu. Vrednost prve javne ponudbe bi lahko presegla 8 milijard dolarjev.

 

NIO EP9

 

Podjetje si prizadeva zbrati 1.3 milijarde ameriških dolarjev in ponuditi 160 milijonov depozitarnih delnic po ceni med 6,25 in 8,25 ameriškega dolarja. V torek so vložili prošnjo v ZDA. To bi podjetju omogočilo tržno kapitalizacijo v višini med 6,4 milijarde in 8,5 milijarde ameriških dolarjev.

NIO je kitajsko avtomobilsko podjetje za električna vozila, ki zbirajo denar za financiranje agresivnega razvoja izdelkov in širitve. Podjetje se usmerja v razvoj alternativne moči in avtonomnih vozil.
Tudi kitajska vlada si prizadeva za povečanje uporabe avtomobilskih baterij za zmanjšanje onesnaževanja ter zmanjšanje odvisnosti od uvožene nafte.

NIO namerava izkupiček iz prve javne ponudbe delnic uporabiti za raziskave in razvoj, prodajo in trženje ter proizvodne zmogljivosti in dobavne verige, je dejalo podjetje.

Prva javna ponudba se pričakuje  11. septembra. V sredo se v Hongkongu prične srečanje investitorjev, je pridobljene informacije poročal Bloomberg.

Po srečanju z vlagatelji v Hongkongu v sredo in četrtek, bo uprava podjetja NIO v petek v Singapurju, glede na pridobljene informacije. Srečanje vlagateljev se bo nadaljevalo v Londonu in v ZDA.

Kotacija podjetja NIO na ameriški borzi, se dogaja hkrati ob načrtu Tesle, ki v Šanghaju namerava zgraditi ogromno tovarno.

Podjetje iz ZDA, ki ima tržno kapitalizacijo 53 milijard dolarjev, je eno izmed tujih proizvajalcev avtomobilov, ki poskušajo prodreti na največji svetovni trg električnih vozil.

NIO, v preteklosti znano kot NextEV, je eno izmed startup podjetij, katera so bila ustanovljena potem, ko je kitajska vlada uvedla finančne olajšave.

NIO je začel s prodajo svojega prvega avtomobila, športnega terenca ES8, v decembru, približno tri leta po ustanovitvi družbe. Dobava se je začela 28. junija letos. Cena vozila brez subvencij je 448.000 juanov (66.000 dolarjev).

 

NIO ES8

 

Od 28. avgusta, je NIO dostavil več kot 1.300 modelov ES8 in ima rezervacij še za dodatnih 15.700 vozil. Podjetje načrtuje prodajo novega električnega športnega terenca, ES6, do konca leta 2018. Prve dostave naj bi se zgodile v prvi polovici leta 2019.

 

Morgan Stanley, Goldman Sachs Group Inc. in JP Morgan Chase & Co. urejajo prvo javno ponudbo skupaj z Bank of America Corp., Deutsche Bank AG, Citigroup Inc., Credit Suisse Group AG, UBS Group AG in Wolfe Capital.

 

 

Vir: Bloomberg.com

 

 

Pravno obvestilo: Vsebina ne predstavlja nobenega priporočila, investicijskega nasveta, ponudbe, povpraševanja ali transakcije s finančnimi instrumenti. Katerakoli oseba, ki se zanaša na zgoraj omenjene primere, dela izključno na lastno odgovornost.
Ne odgovarjamo za nepopolne, manjkajoče ali napačne podatke vezane na informacije.
Vso objavljeno gradivo, vključno s podatki, navedki in grafikoni je izobraževalne in/ali informativne narave. Pretekla uspešnost ni zanesljiv pokazatelj prihodnje uspešnosti.